Kaupan liitto ennakoi rajua pudotuspeliä kotimaiseen vähittäiskauppaan. Liitto ennustaa, että Suomen vähittäiskaupoista voisi kadota yli viidennes tai pahimmassa tapauksessa jopa 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Syylliseksi nostetaan ulkomainen verkkokauppa, joka tulee ajamaan erityisesti erikoistavarakaupan seinää vasten.
Suomalaisen kaupan ei pidä antautua synkkien ennustusten edessä. Tärkeintä on pitää huoli kauppaketjujemme monikanavaisesta kilpailukyvystä. Siihen meillä on kaikki edellytykset. Sekä yritystasolla että kansallisesti tarjolla on menestyksen ainekset: Meillä on dataa, jota voimme hyödyntää asiakaslähtöisyyden ja siten kilpailukyvyn parantamiseksi. Toisaalta olemme kansainvälisessä vertailussa analytiikan ja tekoälyn huippumaa. Näitä voimatekijöitä kaupan on nyt aika hyödyntää täysillä.
Tänä päivänä valikoiman ja markkinoinnin kohdistaminen tietylle asiakassegmentille ei riitä. On palveltava asiakasta yksilönä. Tuotevalikoimaa, hinnoittelua ja markkinointia on peilattava kulloiseenkin asiakaskuntaan ja kilpailutilanteeseen. Tätä yhtälöä ei ratkaista pelkän kokemuksen ja mututuntuman avulla. Tarvitaan järeämpiä työkaluja, tarvitaan tekoälyä.
AIS (Assortment In Space) on yksi esimerkki tekoälyä hyödyntävästä työkalusta, joka synkronoi kaupan eri tietokokonaisuuksia ja näin optimoi tarjottavaa valikoimaa ja hyllytilaa. Tekoäly voidaan ottaa avuksi myös vaikkapa hinnoitteluun ja markkinointiin. Markkinointiautomaation avulla voidaan optimoida kullekin asiakkaalle kiinnostavin tuotetarjonta oikeaan aikaan ja oikeassa kanavassa. Tämä on peruskuvio kilpailtaessa samoista asiakkaista kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Jos siis haluamme osoittaa Kaupan liiton ennustuksen vääriksi, emme heitä rukkasia naulaan, vaan otamme jo tänään käyttöön työvälineet, jotka mahdollistavat kilpailukykymme yhä nopeammin kansainvälistyvällä kaupan alalla.